Biodent

Prevenirea afectiunilor orodentare

 flyerstomato1In ultimul timp, in stomatologie, se pune din ce in ce mai mult accent pe prevenirea afectiunilor dentare si parodontale. Riscul aparitiei cariei si bolii parodontale variaza de la o persoana la alta, dar studiile arata ca o profilaxie riguroasa reduce considerabil acest risc.

  • Controlul stomatologic, de 2 ori pe an, este foarte important pentru depistarea in stadii incipiente a unor eventuale afectiuni ale dintilor sau tesutului de sustinere.
  • Detartrajul si periajul profesional sunt recomandate o data la 6 luni.

Placa dentara (bacteriana) este o masa de bacterii puternic aderente de suprafata dintelui, ce nu poate fi indepartata prin clatire, dar poate fi indepartata printr-un periaj corect. Ea incepe sa se formeze la cateva ore dupa ce va periati dintii. Bacteriile din placa dentara sunt un factor important in aparitia cariei si a bolii parodontale.

Tartrul consta in depozite calcificate existente pe dinti, formate prin mineralizarea placii bacteriene. Este extrem de aderent si rezistent, nu poate fi indepartat decat prin detartraj in cabinetul stomatologic si provoaca invariabil o afectiune parodontala.

Detartrajul se realizeaza cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete care prin vibratii disloca blocurile de tartru.

Apoi, periajul profesional indeparteaza placa bacteriana si rugozitatile de pe suprafetele dintilor cu ajutorul unei paste speciale. Placa bacteriana se formeaza mai lent pe suprafetele netede.

  • Sigilarea santurilor si fosetelor

Dintii au pe suprafata masticatorie santuri si fosete care creeaza un adapost pentru proliferarea bacteriilor. De aceea 80% din carii se formeaza pe aceasta suprafata a dintilor.

Sigilantul este un material initial fluid care intra bine in aceste spatii retentive realizand o bariera impenetrabila ce ajuta la prevenirea cariilor ocluzale.

  • Aplicatiile locale de fluor, recomandate de doua ori pe an, creeaza o bariera protectoare la suprafata dintilor care stopeaza demineralizarea smaltului si in acelasi timp trateaza si sensibilitatea dintilor la diferiti stimuli (cald, rece).
  • Instruirea pacientului in vederea realizarii unei igiene zilnice corecte cu ajutorul periutei si pastei de dinti, atei dentare, apei de gura, periutelor interdentare, dusului bucal etc.

Indepartarea placii bacteriene este factorul determinant in prevenirea cariilor si afectiunilor gingivale. Numeroasele si variatele bacterii din componenta placii sunt adevaratii responsabili pentru aparitia acestor afectiuni. Periajul, care trebuie facut cel putin dimineata si seara, este lupta pe care o ducem cu aceste bacterii care incep sa se stranga din nou pe dinti dupa doar cateva ore.

Periajul trebuie sa dureze minim 3 minute (durata media a unei melodii).

Periuta trebuie sa fie cu perii de duritate medie. Perii prea duri abrazeaza dintii si ranesc gingiile si de aceea sunt total contraindicate, iar cei moi nu curata suficient si sunt indicati numai in cazuri speciale de afectiuni ale gingiei.

Periuta trebuie schimbata la 2-3 luni.

Periajul se realizeaza numai vertical si numai dinspre gingie catre marginea libera a dintilor pe fetele lor laterale. Daca nu sunteti sigur ca va periati corect intrebati medicul dentist.

Ata dentara este singura care curata spatiile dintre dinti. Perii periutei de dinti nu ajung in acest spatiu foarte stramt. Trebuie folosita in fiecare zi pentru prevenirea cariilor interdentare. Aveti grija sa o introduceti usor pentru a nu va rani gingia.

Periutele interdentare se folosesc numai la recomandarea medicului dentist acolo unde spatiile dintre dinti sunt suficient de largi.

Apa de gura realizeaza o protectie chimica impotriva placii bacteriene.

Dusul bucal proiecteaza un jet de apa cu presiune si curata resturile alimentare in acelasi timp realizand si un masaj gingival. Este un foarte bun adjuvant, dar nu indeparteaza placa bacteriana, deci nu inlocuieste folosirea periutei si a atei dentare.

Guma de mestecat fara zahar stimuleaza secretia de saliva, aceasta avand proprietati antibacteriene.